За Играта

История на Пейнтбола

Играта пейнтбол е като шахмат. Изисква се интелигентност и концентрация. Не е достатъчно просто сила и скорост, за да бъдете победител в нея. Точно за това стратегията е изключително важна.

Пейнтболът e игра която Ви учи на самоконтрол и намира във Вас лидерските умения. Това укрепва вашата способност за работа в екип. Пейнтболът прилича на война, само че във войната, когато Ви уцелят с куршум или граната боли малко повече. Основната идея на играта накратко може да се опише така:

Вие и вашият отбор имате за цел да стигнете до другия край на игрището, криейки се зад дървета, скали или други предварително направени прикрития с цел да вземете флага от базата на вашият опонент. Успехът обаче е пълен, когато се върнете обратно във вашата база с същият този флаг.

Имайте пред вид, че през цялото това време другият отбор ще стреля по вас, а също така и Вие ще му отвръщате на огъня с огън с цел да предпазите себе си и съответно вашият флаг. Ако през тази престрелка бъдете уцелен някъде по тялото или маркера от играч независимо от кой отбор, то Вие ще сте елиминиран за настоящата игра и опониращият ви отбор ще спечели точки от това.

Май 1981
Пейнтболът започва в града Хеникер, Ню Хемпшир. Създателите Боб Гърнси, търговец на спортни стоки, Хайес Ноел, брокер на ценни книжа и Чарлс Гейнс, писател, са обсъждали идеята за някакъв вид игра с дебнене.

Юни 27, 1981
Първата игра е изиграна: 12 играчи се състезават един срещу друг с Nel-spot 007s пистолети. Играта се е казвала: "превземи знамето". Победителят превзема всички знамена без един изстрел.

Април 1982
Първото игрално поле на открито е отворено в Рочестър, Ню Йорк, от Цалеб Стронг.

1982
Чарлс Гейнс прави пейнтбола игра на Национално оцеляване (National Survival Game (NSG)). PMI (Pursuit Marketing Inc.) е снована за търгуване и разпространение на пейнтбол продукти.

1983
Първият NSG шампионат е спонсориран с $14,000. Първото пейнтбол игрище в друга страна е отворено в Торонто, Канада.

Юни, 1983
Лайонел Атвил, един от оригиналните 12 играчи, написва "Официалното ръководство за играта на оцеляване"- първата публикация за пейнтбол.

1984
Спортът е представен в Австралия под името "Игри-Схватка".

Ноември 1984
Първото, разположено на закрито игрално поле, е отворено в Бъфало, Ню Йорк, от Целеб Стронг.

1985
Отворя се първото игрално поле на закрито в Англия.

1988
IPPA (International Paintball Players Association - Международно сдружение на пейнтбол играчите) е основано като дружество с нетърговска цел, отдадено на развитието на сигурността и увеличаване на популярността на спорта пейнтбол.

1991
Пейнтболът навлиза и във Франция, Дания и други страни в Европа.

Юни - Юли 1992
Тим Интернет е формиран като играчи се подготвяли за Играта за световния рекорд в планината Джак Фрост, Пенсилвания.

Ноември 1992
NPPL (National Professional Paintball League - Национална Професионална Пейнтбол Лига) е основана в Чикаго и NPPL Pro-Am серии стартират в САЩ.

1995
Пейнтбол игрища са отворени навсякъде в Европа, Азия и Южна Америка.

1996
IPPA е официално разпуснат.

1996
Игрища за пейнтбол, магазини и състезатели могат сега да се открият в Канада, Сащ, България, Австралия, Англия, Шотландия, Дания, Франция, Холандия, Германия,Австрия, Ирландия, Белгия, Гърция, Италия, Норвегия, Швеция, Африка, Русия, Нова Зеландия, Бразилия, Венецуела, Израел, Корея, Тайланд и Филипините.

Пейнтбол днес се играе в 40 страни (и броят се увеличава) от милиони мъже и жени от всички възрасти и начини на живот. Дали домошари, ученилци, студенти, работещи или пенсионирани, всички пейнтбол играчи споделят съвместно любовта към авантюрата и силния дух на конкуренцията.

2006
Създаден е клуб Вимпел - гр. Добрич